Cougar- Shaz Johar

Dalam kamus awam, perkataan cougar merujuk kepada haiwan yang tergolong dalam spesis kucing besar, juga dikenali sebagai puma, mountain lion, kucing gunung ataupun panther. Penemuan dalam kamus urban pula menggolongkan cougar ialah spesis wanita berumur yang mensasarkan lelaki muda untuk dijadikan score board mereka. Ia samalah seperti permainan baling dart. Setiap peserta akan diberi 3 batang dart. Setiap lontaran haruslah ditujukan ke sebuah papan sasar yang berbentuk bulat, yang dipecahkan kepada 20 bahagian seperti sebuah kek yang dikerat 20 dengan saiz dan rupa yang saksama.

Satu pecahan akan mempunyai 4 segmen. Setiap segmen mempunyai markah-markah yang sengaja disusun berterabur. Markah paling besar ialah di bahagian paling luar segmen 20, yang mana matanya akan digandakan sebanyak 3 kali. Orang yang pertama kali bermain dart atau mereka yang jarang bermain dart, akan selalu menyangka bahawa titik tengah itu mempunyai markah yang paling mewah, sedangkan bagi yang lebih mahir, titik tengah itu hanyalah bernilai 50 disamping merupakan kawasan yang paling sukar untuk disasarkan.

Pemain yang berbakat, mesti memiliki buah dart ‘bertuah’ mereka sendiri. Jarumnya akan selalu runcing diasah, barrel-nya mesti sedap jika dikepit dengan ibu jari dan hujung jari telunjuk, batangnya lurus, teguh dan ramping. Paling utama ialah bilah rudder yang halus untuk memberikan kesan aerodinamik yang paling optima; iaitu mampu mengurangkan rintangan angin semasa lontaran dibuat.

Membaca Cougar, kita akan bertemu dengan Kaisha. Kaisha bukan seorang cougar yang hebat. Jika kita menyamakan watak Kaisha sebagai seorang pemain dart. Kaisha hanyalah seorang player yang biasa-biasa, tetapi memiliki ‘dart bertuahnya’iaitu kejelitaan wajah dan keindahan tubuh, walaupun usianya hampir mencecah 40 tahun. Antara Azril, Abang Razif dan Yusri, mereka ialah segmen-segmen di dalam papan sasar lontaran Kaisha. Seperti seorang pemain dart, Kaisha berkeinginan tinggi untuk memiliki Azril iaitu segmen paling luar bernombor 20, yang akan memberikannya markah sebanyak tiga kali ganda.

Tetapi lontarannya selalu tersasar ke segmen yang teruk. Dia dipaksa ibunya untuk berkahwin dengan Abang Razif, seorang duda. Kaisha seperti seorang pemain yang diasak oleh penonton supaya lontarannya selalu salah sehingga permainannya buruk sekali. Kaisha sangat tertekan. Tetapi Kasiha bernasib baik kerana salah satu lontarannya telah melekat di titik tengah papan sasar yang berwarna merah itu lalu menemukan dia dengan Yusri.

Yusri hanyalah persinggahan bagi Kaisha, dengan dorongan Suraya, Kaisha bangkit kembali untuk mendapatkan Azril. Pun begitu, seorang pembaling dart yang bagus, tidak akan selalu bernasib baik untuk kekal bertakhta dengan score yang tinggi. Nasib ialah pecahan terbesar yang menentukan jatuh bangun seorang pembaling dart. Biarpun skillnya tinggi, dartnya bermata tajam, tangannya tegap konsisten dan kakinya kemas memasang kuda-kuda ketika hendak membuat lontaran, disamping buah dartnya mahal dan hampir-hampir bersifat perfection, tidak bermakna dia mampu menguasai segmen paling luar nombor 20 itu sebanyak tiga kali berturut-turut selama 6 kali.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: