Di Bawah Lindungan Kaabah- Hamka

“Anakku, sekarang cintamu masih bersifat angan-angan, cinta itu kadang-kadang hanya menurutkan perintah hati, bukan menurutkan pendapat otak. Dia belum merbahaya sebelum mendalam. Kalau ia telah mendalam, kerap kali kalau yang kena cinta tak pandai ia merosakkan kemahuan dan kekerasan hati lelaki. Kalau engkau perturutkan tentu engkau akan jadi seorang anak yang putus asa, apalagi kalau cinta itu tertolak, terpaksa ditolak oleh keadaan yang ada di sekelilingnya…”

“Hapuskanlah perasaan itu dari hatimu, jangan ditimbul-timbulkan juga. Engaku tentu memikirkan juga, bahawa emas takkan setara dengan loyang, sutera tak sebangsa dengan benang.”

Apabila kata-kata ini diucapkan oleh seorang ibu. Nyata, tahu benarlah akan hati seorang ibu terhadap perasaan cinta di dalam jiwa seorang anaknya. Nasihat inilah yang paling terbesar, kerana ayat-ayatnya telah lahir dari mulut seorang perempuan, yang mengetahui dengan dalam kecelakaan cinta yang akan dihadapi oleh anaknya. Ibu itu tahu betapa bahaya jurang kehidupan masa depan anaknya , jika ia masih berdegil dan berkeras hati.

Tetapi Hamid, seorang anak muda yang lembut perasaan. Kata-kata ibunya diibaratkan sebagai kata-kata ke-dua dari Tuhan yang maha kuasa. Kata-kata ini walaupun menghancurkan harapannya berkaca-kaca, tetap juga ia patuh. Walaupun Hamid tahu Zainab juga punya perasaan cinta dengannya, tetapi Hamid akur dengan pandangan mata hati ibunya.

Membaca Di Bawah Lindungan Kaabah, yang kita akan temukan ialah kisah sedih, lara, pilu, penuh tangisan dan keseduan. Kisah Hamid yang cintakan Zainab, dan Zainab yang menyayangi Hamid. Pun begitu, kehidupan ini ibarat buah-buah catur yang dimainkan Tuhan. Raja tidak akan selalu didampingi oleh permaisurinya. Bendahara takkan selalu dilindungi askarnya. Buah kuda tidak boleh maju dengan lurus dan buah ‘castle’ tidak dapat bergerak secara condong.

Cinta mereka, disimpan oleh Tuhan dalam peti rahsia-Nya. Lalu mereka dipertemukan dan dijodohkan di alam yang manusia tidak akan pernah dapat kembali lagi selepas itu.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: