Sang Pemimpi- Andrea Hirata

Seorang pembaca yang hidupnya diteduhi hawa sastera yang damai, permai, indah dan selalu pula ingin dinaungi kejelitaan-kejelitaan kata dan bahasa, sekali dia membaca A. Samad Said, tulisan itu akan memberkas dalam hatinya.

Seorang pembaca yang perasaannya selalu tertagih benih-benih nasihat- untuk meneguhkan akar-akar kepercayaan dan dalam masa yang sama inginkan keindahan tulisan itu sebati menjadi dirinya, sekali dia membaca Hamka, maka dia akan mencari Hamka lagi.

Seorang pembaca yang akalnya selalu cerdas dan ingin mencernakan pemikiran-pemikiran baru, mengembangkan pengetahun dari sebuah buku, menginginkan idea-idea dari revolusi sebuah tulisan atau dia ingin bereksperimen dalam sebuah pemberontakan secara halus dan diam terhadap kesalahan siasah semasa, dia akan menemukan Faisah Tehrani.

Seorang pembaca yang iklim hidupnya selalu humoris, fantasisme, filogis dan futuristik sekali dia membaca Andrea dia akan tidak boleh meninggalkan Andrea dengan begitu sahaja.

Membaca akan meninggalkan bekas, seperti lumpur yang dilempar ke dinding putih. Hujan  akan membasuh lumpur dan panas akan mengeringkannya, tetapi bekasnya akan tetap tersisa walaupun secuit.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: