Tuk Janggut Pahlawan Kelantan- Abdul Latip Talib

Membaca naskah sejarah seolah-olah membuatkan kita sedang menyelongkar segerobok peristiwa untuk mencari sebuah kehilangan. Jika kita menjumpainya maka kita sendiri akan rasa cukup berpuas hati dan andai kita tidak menjumpainya, setidak-tidaknya kita telah berusaha untuk mencari. Dan pasti, kita akan terus mencari!

Buku ini saya rasakan bergerak lambat pada pemulaannya bagaikan kapal layar yang hendak mula berlayar yang masih tercari-cari arah mata angin, namun bila kita tiba di tengahnya angin perjuangan dan ombak penentangan yang diceritakan di dalam buku ini akan membuatkan kita berkobar-kobar bergerak laju pada setiap helaian demi helaian.

Kisah perjuangan Tuk Janggut, adalah secebis realiti kepada kesinambungan kemerdekaan yang kita nikmati hari ini. Darah-darah pejuang yang tumpah menjadikan bumi yang kita pijak ini subur dan makmur. Nama sebenarnya Mat Hassan, anak kepada Panglima Munas merupakan seorang Panglima Istana Raja Jeram. Ketika dewasa, Tuk Janggut telah dihantar ke Mekah untuk menuntut ilmu dan kembali semula ke Kelantan ketika usianya 60 tahun.

Novel ini menceritakan perjuangan Tuk Janggut dalam bahasa yang mudah, namun masih mampu membuakkan perasaan kita untuk merasai getir-getir penentangan Tuk Janggut terhadap British. Kita akan merasai jijik kotornya cara British sewaktu mereka cuba menjajah tanah melayu. Licik dan penuh tipu muslihat.

Kita akan dapat menyelami rasa bahlul tolol dan sakit hatinya melihat pemikiran dangkal pembesar-pembesar istana yang bersekongkol menyokong British demi mengekalkan kuasa. Begitu mudah mempercayai kata-kata orang luar yang cuba menjajah negeri sendiri.

Kita juga akan turut serta menjerit-jerit dalam di dalam hati kerana bisa merasakan penindasaan yang ditanggung rakyat akibat dibebani cukai sewaktu British memerintah. Kita akan terdampar mengeluh kesal dan sesal apabila Melayu kita dikambing hitamkan oleh British. Antara penduduk kampung yang memberontak terpaksa bertelagah dengan pasukan keselamatan yang dibentuk British kononnya, juga terdiri dikalangan orang Melayu kita.

Namun begitu, keghairahan yang tidak pernah pudar ialah semangat juang Tuk Janggut dan kuncu-kuncunya yang memang menyalakan semangat patriotisme. Kehebatannya sebagai seorang tua yang tangkas dalam segala peri, ketokohan serta keilmuwannya.

Tetapi kita terpaksa menerima hakikat, penghujung kematian Tuk Janggut adalah tragedi yang sangat menyayat hati. Dalam hati, kita merakam Tuk Janggut sebagai seorang pembela, tetapi sejarah British menokhtahkan beliau sebagai seorang penderhaka!

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: