Buah Sawit

Tengah hari itu, awan mendung memayungi dari sinar panas matahari. Seolah-olah hujan akan turun membasahi dengan sebasah-basahnya. Tetapi cuma gerimis yang tuhan hantarkan. Cukup untuk meredupkan dan memberi hawa segar kepada insan-insan yang kehilangan tenaga kerana pekerjaannya.

Kalam sedang berehat-rehat di atas sofa panjang yang diletakkan di ruang menunggu pejabat. Melepaskan kelelahannya di ruang masa rehat tengah hari.

“Kalam, jom makan!” Suara Zambri entah muncul dari mana mengajaknya ke kantin.

Sekonyong-konyong dua orang pemuda itu menempuh gerimis nipis yang jatuh dari langit, menuju ke tempat di mana tembolok mereka bakal diisi.

Kedua-dua orang pemuda itu mempunyai selera yang hampir sama. Mereka lebih tergiurkan mee rebus yang telah dibalut dengan plastik jernih demi menjaga kebersihannya berbanding nasi kawah dan lauk-pauk yang hampir serupa dihidangkan setiap hari. Ia bagaikan Lisa Surihani yang melambai-lambai dengan senyuman yang paling ikhlas disamping mengenakan pakaian putih yang paling bersih.

Kalam dan Zambri memilih untuk duduk di meja berhampiran sinki basuh tangan, sementelah melihat sekumpulan gadis berpangkat eksekutif duduk tidak jauh dari meja yang mereka pilih itu. Mata Kalam tidak lepas-lepas melirik pada seorang gadis cina yang mengenakan baju kurung melayu. Dalam fikiran Kalam, dia mencipta angan-angan palsunya sendiri. Kalam…Kalam.

Tidak lama kemudian, Nan Cina datang berkongsi meja dengan mereka sambil menatang sepinggan nasi goreng pataya yang juga dibalut dengan plastik jernih demi menjaga kebersihannya. Mereka senyap, tiada sepatah kata yang terbit dari bibir mereka. Masing-masing begitu menikmati juadah tengah hari mereka sehingga suapan yang terakhir.

“Kau pernah makan buah sawit?” meja makan yang tadinya khali diterjah soalan yang tidak disangka-sangka dari Zambri.

Nan Cina membisu. Jemarinya bergerak mengambil tisu putih yang terlipat petak segi empat itu, kemudian dikibaskannya. Bagaikan ia sedang mengibaskan ‘Singature Napkin’ yang diperbuat dari kain kapas berkualiti tinggi yang kebiasaannya disediakan di restoren-restoren serba mewah. Dengan gaya maskulin, tisu itu dituamkan dengan hemah dan perlahan-lahan di sekitar kawasan mulutnya.

“Boleh makan ke buah sawit tu? Bukan buah sawit tu keras? Nak dimasak buat lauk apa?” Kalam memulangkan soalan. Dalam hatinya berawas jika Zambri sekadar mahu melawak atau berniat mengenakannya.

“Bolehlah Kalam” Nan cina menyampuk, mengesahkan cerita Zambri sambil tangannya masih mengelap.

Zambri menyambung, “Buah sawit tu, kita rendamkan dalam air. Tidak usah banyak letakkan airnya. Bila sudah menggelegak kita letakkan gula. Rasanya manis, cuma perlu menyonyot-nyonyot dan menghisap sabutnya. Sedap”.

Kalam meneguk air oren percuma yang masih berbaki di dalam gelas plastik.

Nan Cina menambah, “Kalau nak lebih sedap, letak buah kelapa”.

“Burrrrr..” .

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: