Warisan Ekonomi Mahathir- Jomo K.S

Buku ini terlalu padat dengan fakta untuk dihadamkan sehingga untuk mengulitinya boleh membuatkan mata terbuai kadang kala. Pandangan awal saya terhadap buku ini ternyata meleset. Saya menggambarkan suatu penulisan analitikal yang seimbang terhadap sumbangan negarawan Dr. Mahathir MOhammed sebagai seorang ahli iktisad namun buku ini, pada pandangan saya hanya mempersembahkannyanya dari satu perspektif yang kontras.

Hutang, hutang dan hutang. Begitulah perkataan yang sering dicerapkan oleh penulisnya di dalam naskah ini. Gambarannya bermula apabila pelaburan rahsia kerajaan Malaysia ke dalam Pasaran Timah menemui kegagalan menyebabkan penggunaan dana Malaysia secara rahsia sebanyak RM274 juta.

Jomo K.S juga menyelusuri setiap pembaharuan yang dibawa oleh Mahathir seperti dasar pandang ke timur, perindustrian berat, kewujudan Proton, penswastaan, wawasan 2020, kawalan modal serta keruncingan hubungan antara Anwar dan Mahathir dalam sudut ekonomi. Namun semuanya disimpulkan dengan pandangan yang hampir serupa iaitu hutang, pelaburan dengan harga tinggi, ketidakcekapan pengurusan kewangan, ketirisan saluran kewangan walaupun ada beberapa perojek yang dilihat berjaya tetapi sebenarnya gagal secara ekonominya.

Contohnya seperti penswastaan, beberapa syarikat gergasi yang telah diswastakan terpaksa diselamatkan oleh kerajaan dengan membeli kembali saham-saham mereka dengan harga yang tinggi setelah dijual dengan harga yang munasabah, terutamanya ketika ekonomi meruncing sekitar tahun 1997 dan 1998. Pembelian saham ini pula tentulah memberikan prioriti kepada mereka yang mempunyai kepentingan rapat dengan Mahathir pada ketika itu. Dan seterusnya didanai sebahagiannya oleh KWSP dan PNB yang merupakan salah satu saluran pelaburan rakyat.

Di dalam naskah ini, Joko K.S juga menganggap kebolehan Dr. Mahathir dalam ruang lingkup ekonomi banyak dipengaruhi oleh orang-orang di sekitarnya seperti Daim Zainuddin yang dilihat sebagai ‘mastermind’. Dalam masa Daim dilantik menjadi Menteri Kewangan, mereka dituduh berkomplot untuk menguasai dana negara dengan mendapatkan kontrak-kontrak kerajaan untuk kolongmerat seperti Renong, Sime Darby dan beberapa syarikat lainnya.

Buku ini juga mengatakan betapa ketika era pemerintahan Mahathir, amalan-amalan korupsi, kronisme dan nepotisme sudah menjadi wabak dan semakin membahayakan. Ia juga membuka mata kita tentang isu-isu ini yang begitu skeptikal tetapi mungkin boleh berlaku seperti pemberian tender secara terus kepada syarikat Antah Biwater milik kerabat di raja Negeri Sembilan yang bernilai berbilion ringgit sedangkan mereka tiada keupayaan teknologi untuk mengurus, membangun dan membina projek tersebut. Hasilnya, tender ini akhirnya di-subkan kepada satu syarikat luar negara dan Antah Biwater hanya menjadi pemantau dan memungut keuntungan atas angin!

Namun begitu, dalam banyak pandangan yang negatif, terdapat juga sokongan yang sedikit untuk mempersetujui tindakan Dr. Mahathir oleh penulisnya ketika masuk di dalam bab krisis ekonomi yang melanda Malaysia yang mewujudkan kawalan modal. Jomo K.S juga membincangkan perbalahan antara Anwar dan Mahathir dalam konteks ekonomi yang memperlihatkan terdapatnya jurang ketidaksefahaman yang ketara antara mereka ketika Malaysia cuba bergelut untuk melepaskan diri dari cengkaman kejatuhan nilai matawang pada masa itu.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: