Biarkan YM berbicara

Sejak dua tiga hari lepas Nan Cina duduknya sudah tidak aman. Suaranya selalu menghamburkan kata-kata keras tatkala dia sedang duduk buat kerja di hadapan komputer”Dia buat lagi dah” dengus Nan Cina pabila komputernya terpadam sendiri. Masuk kali ini sudah tiga kali. Kerja yang ‘urgent’ sedang dibikinnya belum sempat di’save’kan lagi.

Nasib, Nan Cina bukan seorang yang pemarah dan panas baran. Nan Cina masih mampu bertahan dengan senyuman dan lesung pipitnya yang berlubang dalam sebelah.Kalau Nan Cina sifatnya macam Jack Yus, mahu komputer itu makan penendangnya setapak dua. Jack Yus pernah menyepak sebuah desktop sampai terpelanting kerana komputer itu tiba-tiba terpadam dengan sendirinya. Waktu itu Jack Yus sedang membuat kerja-kerja menyusun jadual rota pekerja.

Apabila diselidiki, rupa-rupanya komputer itu terpadam kerana ibu jari kaki Jack Yus yang terlunjur di bawah meja tanpa sengaja tertekan suis utama komputer tersebut. Tetapi Jack Yus tetap menyalahkan komputer.

“Lain kali buat suis atas meja, kalau bawah meja bukan ada orang nampak pun” garang kata Jack Yus dan dia tetap teguh mempertahankan tindakannya walaupun sudah jelas lagi bersuluh yang mana terang yang mana salah.Nan cina menghidupkan kembali komputer mejanya.

PC lama jenis Dell ini mengambil masa 15 minit untuk kerja-kerja start-up. Dengan dua slot RAM 250MB sedikit sebanyak membantu juga meningkatkan kepantasan komputernya bekerja. Setakat mengharapkan processor jenis Intel Pentium I memang berkurun sikit memakan masa.

“Aku rasa komputer kau ni sudah kena virus Nan” kata Zul Setan dalam tetingkap YM apabila Nan cina menceritakan keadaan tersebut pada Zul Setan.

“Habis nak kena buat macam mana nih?” Nan cina mula menggebalah, terus terang Nan cina memang buta tentang komputer. Setiap hari yang Nan Cina tahu, datang kerja ‘on’kan komputer. buat kerja dan sebelum pulang ‘off’kan dahulu. Cerita-cerita orang tentang bahaya virus kini terjadi pada dirinya sendiri. Memang tak pernah disangka Nan Cina selama ini.

Perkara-perkara seperti menonton movie, muat-turun, atau surfing internet di komputer memang Nan Cina tak pandai. Apalagi untuk Fesbuk, Twitter atau blog, memang sumpah Nan Cina tak tahu. YM ini pun Zul Setan yang ajar, supaya mudah Zul Setan nak berhubung dengan Nan Cina. Friend List dalam YM Nan Cina pun cuma Zul Setan seorang. Perisian yang rapat dengan Nan Cina cumalah Microsoft Excel dan Words, selain itu dia tidak ambil peduli. Oh! Lagi satu permainan Solitaire.

“Anti-virus dalam komputer, kau ‘on’kan tak?” Tanya Zul Setan lagi di tetingkap YM yang berbingkai hijau cerah itu.
“Anti-virus aku ok je” Nan cina bersungguh-sungguh menjawab kembali. Perkataan ok itu sengaja di CAPS LOCK-nya.
“Cuba kau scan komputer kau tu Nan, mana tahu ada virus ke ape.” Balas Zul Setan kembali.
“Nak scan? Macam mana?” Laju Nan Cina menaipkan soalannya. Sambil menunggu-nunggu jawapan dari Zul Setan, Nan Cina mengepal-ngepal sepenumbuk dan menekan jari-jarinya sampai berbunyi keriuk.
“Kau nampak scanner dekat belakang kau tu tak? Kau cuba ‘scan’ pakai tu” Zul Setan mengarahkan dalam tetingkap YM.

Nan Cina menoleh ke arah belakangnya.

“Macam hareeemmmm” taip Nan Cina panjang dengan huruf ‘m’, hatinya berbaur geram. Sekurang-kurang pandainya masih tahu scan yang itu fungsinya macam mana. Di tetingkap YM kelihatan hampir sepuluh ikon kecil bertubuh kuning botak sedang mengekek-kekek ketawa berguling-guling.=))

2 Comments (+add yours?)

  1. fndrocka
    Oct 04, 2010 @ 13:31:29

    lawak cam hareemm..

    ni ada kna mgena dgn novel tu ke..biarkan ym berbicara..pnah nmpk kat kedai

    Reply

  2. budakkilang
    Oct 04, 2010 @ 13:34:45

    xde kene mengena pun..ni aku pinjam tajuk je..harap2 xkena saman..keh keh keh

    Reply

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: