Busut

Malam sebenarnya telah lama larut, yang tinggal cuma cahaya bulan nun di hujung angkasa. Itupun cahayanya masih samar-samar  kerana terlindung awan yang bergerak-gerak dek tiupan angin di atas sana.

Hitam masih lagi ke hulu-hilir. Dari atas busut itu dia memandang ke tanah seberang sana. Tanah yang dahulu diwarisi oleh nenek moyangnya suatu ketika.

Tanah itu terpisah oleh sebatang parit yang tidaklah sebesar mana. Tetapi bagi Hitam yang cuma seekor semut, parit itu amat berisiko untuk diseberangi. Jika silap percaturan atau langkah, boleh mengundang celaka. Apatah lagi sekarang tanah seberang itu dikawal ketat oleh puak kerengga merah.

Ya, sekarang kawasan tanah itu berada di dalam kawasan yang dimiliki oleh puak kerengga merah. Dahulu semut hitam dan kerengga merah duduk di dalam kawasan jajahan yang sama. Dek kerana satu tragedi yang berlaku, puak kerengga merah menuntut supaya untuk tidak mahu berkongsi tanah dengan puak semut hitam.

Tragedi yang melibatkan sekeping roti kering yang dibuang ke tanah, kemudian dijumpai oleh seekor semut dari puak semut hitam. Oleh kerana hendak membawa pulang roti yang sebesar itu ke sarang amat-amatlah tidak terdaya bagi sekoloni semut hitam, makanya mereka meminta pertolongan daripada puak kerengga merah.

Ketua puak kerengga merah bersetuju untuk menolong, dengan syarat, bahagian kerak roti hendaklah diberikan kepada mereka. Syarat itu dengan mudahnya pula diterima oleh ketua puak semut hitam. Walaupun ketua semut puak hitam tahu, bahagian kerak roti itu lebih lazat dan mudah disiat-siat untuk diagihkan kepada anak-anak puak.

Tapi biarlah bahagian itu diambil oleh puak kerengga merah. Lagi pula bahagian isi roti itu lebih banyak daripada bahagian keraknya. Cuma bahagian isi itu harus dikerjakan dengan sedikit sabar, perlu dikeringkan dahulu dalam waktu sehari sebelum boleh diuraikan.

Setelah mendapat sepakatan, semuanya berjalan seperti yang telah direncanakan. Sekeping roti kering tadi kesemuanya telah dipikul bersama oleh koloni-koloni semut hitam dan kerengga merah. Bak kata pepatah “Yang berat sama dipikul, yang ringan sama dijinjing”, “ke bukit sama didaki, ke lurah sama dituruni”. Begitulah.

Setibanya di sarang, bahagian-bahagian roti itu diagih-agihkan seperti yang dipersetujui.Ialah “Hati gajah kan sama dilapah, hati nyamuk kan sama dicecah” begitu seadanya.

Selang dua hari, ketua puak kerengga merah datang berjumpa ketua puak semut hitam. Ketua puak kerengga merah menuntut untuk diberikan sedikit daripada bahagian isi roti yang telah dikeringkan oleh puak semut hitam. Katanya bahagian kerak roti itu cuma 15 peratus daripada keseluruhan isi roti tersebut.

Jadi ketua puak kerengga merah menuntut untuk diberi bahagian yang lebih. Ini mencetuskan keberangan ketua puak semut hitam. Ketua puak semut hitam langsung tidak mempedulikan tuntutan yang tidak relevan dari ketua puak kerengga merah. Lalu ketua puak kerengga merah pun berpantun;

Limau bentan ditepi tingkap,
budak-budak melempar burung,
harimau dihutan lagi ku tangkap,
inikan pula cicak mengkarung.

Selesai ketua puak kerengga merah membaca pantun empat kerat itu, dia pun berlalu tanpa pantun itu sempat dibalas oleh ketua puak semut hitam. Sebenarnya ketua semut puak hitam ingin bertanya bagaimana seekor kerengga merah dapat menangkap seekor harimau?

Perkara ini amatlah membingungkan ketua puak semut hitam sehingga dia menghimpunkan pegawai-pegawai serta penasihat-penasihatnya untuk mengkaji maksud tersirat yang terkandung di dalam rangkap pembayang dan rangkap makna pantun dari ketua puak kerengga merah.

Sejak dari itu, perkelahian tercetus antara puak semut hitam dengan puak kerengga merah. Perkara ini berlanjutan sehingga mencetuskan keadaan darurat selama sepurnama 3 malam.

Rundingan demi rundingan diadakan namun masih menemui jalan buntu, kesudahannya pada malam ketiga setelah satu purnama puak kerengga merah menuntut tanah di seberang parit untuk koloni mereka. Puak semut hitam bersetuju, tetapi dengan satu syarat, tanah di seberang parit boleh diberikan kepada puak kerengga merah tetapi tidak termasuk kawasan busut kecil yang terletak di tengah-tengah kawasan tanah yang dituntut.

Kawasan busut kecil itu sebenarnya merupakan tapak awal penempatan semut hitam sejak zaman berzaman lagi. Jika puak kerengga merah ingin mengambil seluruh tanah di seberang parit itu pun tidaklah mengapa. Tetapi kawasan tanah busut kecil itu tidak boleh. Tanah itu punya nilai sejarah yang luar biasa bagi puak semut hitam. Begitu pun mereka mempersetujui syarat-syarat seada isinya.

Kemudian, setelah satu generasi, dan dari satu legasi, puak kerengga merah dan puak semut hitam bertukar tampuk pimpinan. Kini Hitam telah dilantik sebagai ketua puak semut hitam. Menggantikan pimpinan yang terdahulu. Tanah puak semut hitam dan tanah milik puak kerengga merah di seberang parit sana masing-masing saling bersaing dan tekun memajukan kawasan pemerintahan mereka. Tapi pembangunan di tanah kawasan milik puak kerengga merah lebih ketara.

Busut-busut mereka semakin tinggi dan kukuh menenggelamkan busut kecil milik puak semut hitam di kawasan itu. Kawasan disekitar busut kecil milik puak kerengga merah semakin pesat dibangunkan. Menjadikan tanah busut kecil itu sebagai busut yang dilihat ketinggalan zaman. Tetapi apa yang berhikmahnya ialah nilai tanah busut kecil itu meningkat dan semahal tanah-tanah disekitarnya. Walaupun cuma busut kecil yang tersorok.

Tanah milik puak semut hitam diseberang sini juga turut membangun. Namun perlahan. Tidak rancak seperti pembangunan di kawasan tanah kerengga merah.

Baru-baru ini si hitam ada mengadakan lawatan ke tanah seberang parit milik puak kerengga merah. Lawatan itu melambangkan lawatan persahabatan dan setia kawan antara puak semut hitam dengan puak kerengga merah. Biarpun suatu ketika dahulu mereka pernah bersengketa, namun masa dan idealogi terkini lebih menuntut perdamaian dan perkongsian sebagai satu kaedah merangka pembangunan. Pun begitu yang pandai meng’akal’ tetap akan lebih keberuntungan. Begitu konsep masa kini.

Namun ada ketikanya isu-isu nakal yang dibangkitkan antara dua puak semut dan kerengga ini mencetuskan kehangatan dan perdebatan antara mereka. Bak kata P.Ramlee, “Sedangkan lidah lagi tergigit, inikan pula suami isteri”. Jarang-jarang dapat melihat perkahwinan kacuk antara semut hitam dan kerengga merah. Ia ada, namun kekerapannya sebagai “kadang-kadang”. Seperti soalan ahli nujum Sultan Masai di dalam cerita Nujum Pak Belalang.

Dalam siri lawatan itu, Hitam turut ditemani dengan beberapa ekor penasihatnya. Isu-isu dua hala yang dibincangkan semasa siri lawatan hitam ke sana turut berkait mengenai isu tanah di busut kecil itu. Sewaktu di tanah seberang sana, ketua pemimpin kerengga merah menawarkan sesuatu untuk tanah busut kecil.

Menurut sumber kupu-kupu, puak kerengga merah amat berminat untuk membangunkan kawasan tanah busut kecil itu. Sebagai balasan, satu kawasan yang sedang ditambak di hujung parit akan diberikan kepada puak semut hitam. Kata pemimpin kerengga merah,  kawasan parit yang akan ditambak yang akan diberikan kepada puak semut hitam itu bakal dibangunkan sebagai kawasan busut berteknologi tinggi.

Tanah tambak itu akan bernilai apabila siap dibangunkan kelak, kononnya kata ketua puak kerengga merah. Tetapi, sambung ketua puak kerengga merah sambil tersenyum, kawasan busut yang akan dibangunkan semula itu harus dikongsikan dengan nisbah 40 peratus milik kerengga merah dan bakinya 60 peratus adalah milik semut hitam.

Hitam berasa teruja sungguh, dapat tanah yang baru kemudian tanah yang lama juga tidak terlepas. Cuma 40 peratus sahaja masih menjadikan puak semut hitam sebagai pememiliknya. Hitam terus bersetuju dan menerima tawaran tersebut. Hitam yakin, apabila dia menceritakan perkara ini kepada rakyat semut hitam, pasti mereka akan menyokong keputusan Hitam. Tersenyum.

Tapi Hitam terlupa, pada tanah itu sebenarnya bukan sebuah busut kecil yang tinggal yang menunggu runtuh. Busut kalau ditinggal seberapa lama pun sebenarnya akan semakin teguh.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: