Pesan Orang Tua (Part 2)

Sarjan Acap duduk di sebuah kerusi plastik yang diletakkan di hadapan kedai snuker “Rinting FC”. Masih ada tiga buah kerusi yang masih kosong. Dihadapannya juga ada sebuah meja bulat yang diperbuat daripada plastik. Datang seorang pelayan berketurunan mamak dari kedai makan bersebelahan kedai snuker “Rinting FC”. Cuba menanyakan pesanan dari Sarjan Acap. Sarjan Acap memesan segelas kopi ‘O’ kurang manis.

Matanya masih meliar di sebalik kaca mata hitam yang dipakainya, memerhatikan orang ramai yang lalu lalang dihadapan kedai snuker itu. Kebanyakkan mereka ialah bangsa-bangsa asing yang berkerja di kawasan kilang dan perindustrian Taman Gembira. Nepal, vietnam, bangladesh dan indonesia. Yang minoriti adalah bangsa Malaysia di situ.  Ada yang duduk berbaris disepanjang batu kecil di tebing jalan. Ada yang berdiri dalam kumpulan sambil berborak-borak. Mata Sarjan Acap terus melilau dalam kelompok-kelompok manusia asing itu. Dia seperti mencari sesuatu atau seseorang. Tidak pasti.

Tiga orang remaja melayu melintas dihadapan meja Sarjan Acap, masuk ke dalam kedai snuker tanpa menghiraukan Sarjan Acap.

Tiba-tiba sebuah kereta proton saga warna putih melintas perlahan dihadapan kedai tersebut. Masuk ke dalam kotak parkir betul-betul dipenjuru hujung kedai snuker “Rinting FC”.

Sarjan Acap mengerling ke arah kereta Proton Saga putih tadi. Cermin hadapannya kosong tanpa apa-apa pelekat. Tidak ada juga pelekat cukai jalan.

Turun dua orang lelaki pertengahan umur 30-an. Pemandunya pula seorang yang agak berumur dari dua orang lelaki tadi. Rambutnya putih semua. Janggutnya yang panjang juga putih semua. Kulitnya agak hitam manis dan badannya masih lagi tegap. Dua orang lelaki tadi berjalan menuju ke arah meja Sarjan Acap. Mereka bersalaman. Kemudian disusuli lelaki yang agak berumur tadi. Lekas-lekas Sarjan Acap bangun dan menghulurkan tangannya. Tangan Sarjan Acap segera disambut oleh lelaki berjanggut putih yang agak berumur itu.

Mereka berempat duduk mengelilingi meja bulat plastik. Suasana jadi hening seketika. Masing-masing mengeluarkan sebatang rokok dan mula menyalakan api.

Seorang dari pemuda tadi menjerit ke arah pelayan kedai makan bersebelahan. Minta diambil pesanan.

Empat gelas kopi ‘O’ tiba dan mengisi sedikit ruang meja bulat plastik mereka.

Sarjan Acap berdehem kecil. Seperti ingin memulakan bicaranya.

“Tok, aku ni hidup macam duduk atas beras”. kata Sarjan Acap perlahan kepada lelaki tua berjanggut putih yang agak berumur tadi. Mata Sarjan Acap merenung tepat ke arah lelaki itu.

Dia menggelarkan lelaki itu sebagai ‘Tok’ walaupun hakikatnya jurang umur mereka tidaklah berapa ketara sangat. Mungkin umur lelaki berjanggut putih itu boleh dilayakkan sebagai abang. Tapi kebanyakkan orang yang mengenali lelaki berjanggut putih yang agak berumur itu sebagai ‘Tok’ menyebabkan dia lebih dikenali sebagai ‘Tok’ atau ‘Tok Janggut’.

Lelaki berjanggut putih yang agak berumur itu hanya tersenyum mendengar kata yang diucapkan oleh Sarjan Acap. Dia menghembuskan asap rokoknya perlahan. Matanya redup memandang wajah Sarjan Acap yang agak runsing. Seperti boleh membaca apa masalah Sarjan Acap yang berlegar dalam fikiran.

Pemuda yang dua orang tadi hanya diam.

“Jan, kalau kau rasa sekarang ini kau hidup macam duduk atas beras, suatu hari nanti kau akan mati lemas dalam beras itu”. Serius wajah lelaki berjanggut putih yang agak berumur mengucapkan kata balas. Kata-kata lelaki tua itu dimengertikan oleh Sarjan Acap.

Sarjan Acap menganggukkan kepala tanda faham. Dia hadam lumat-lumat apa yang dipesankan oleh lelaki berjanggut putih yang agak berumur itu.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: